fbpx

ISURE.in.ua

Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг за 2019 рік закрила 260 небанківських фінансових установ, що на 27,5% більше, ніж роком раніше.

Зняття мораторію на перевірки і активні регуляторні дії по очищенню ринку небанківських фінансових послуг в минулому році забезпечили виведення 260 слабких і ненадійних гравців на фінансово-страховому ринку, що склало близько 12% від кількості піднаглядних Нацкомфінпослуг суб’єктів, повідомив Член комісії Олександр Залєтов.

В ході наглядової діяльності з Державного реєстру фінансових установ та інших реєстрів, які веде Нацкомфінпослуг, було виключено:

57 страхових компаній і 7 страхових брокерів
110 фінансових компаній
38 ломбардів
24 кредитних спілки
22 лізингодавця
1 НПФ і 1 адміністратор НПФ

Незважаючи на значну кількість компаній, фактично на страховому ринку України основну частку валових премій – 98,1% – акумулюють 100 non-Life страховиків (47,4% всіх non-Life СК) і 96,7% припадає на 10 страховиків життя (43,5% всіх СК “Life”). По ринку страхування життя Індекс Герфиндаля-Гіршмана склав 1540,28, по ринку ризикових видів страхування 273,79. В цілому по страховому ринку індекс склав 210,90. Дані Регулятора свідчать, що в 2019 році на ринку ризикового страхування був значний рівень конкуренції (індекс в 3 рази менше 1000), в той час як на ринку страхування життя присутній помірна монополізація.

У той же час, незважаючи на скорочення кількості гравців на ринках небанківських фінпослуг, капіталізація, обсяги наданих послуг і фіскальні відрахування ринку істотно зросли. Зокрема, небанківські фінансові установи країни в минулому році сплатили до державного та місцевих бюджетів податок на прибуток в розмірі 1,763 млрд грн, що на 28,3% більше, ніж роком раніше.

При цьому левова частка (76,5%) податку на прибуток припала на страхові компанії, у яких темп зростання цього показника склав 20,7%. У той же час інші фінустанови, зокрема фінкомпанії, демонструють збільшення податкових відрахувань на 61,4%.

Така позитивна динаміка фіскальних надходжень пов’язана з активним ростом послуг, що надаються небанківськими фінансовими установами, особливо в частині мікрокредитування, факторингу і фінансового лізингу.

Подальший розвиток цього сегмента фінансової системи України буде залежати від прийняття пакету законопроектів і підзаконних актів, передбачених Стратегією розвитку фінансового сектора України до 2025 року і спрямованих на зміцнення фінансової стабільності, сприяння макроекономічному розвитку і росту економіки, на розвиток фінансових ринків і розширення фінансової інклюзії, а також на впровадження інновацій у фінансовому секторі.

Джерело: Інтерфакс-Україна